چهارشنبه ۱۲ شهریور ۹۹ ۱۵:۱۱ ۶۰ بازديد
پرش ناگهاني اندامهاي بدن در خواب ميتواند ناشي از استرس، اسپاسم عضلاني، مصرف برخي داروها و يا شرايط جدي پزشكي همچون صرع باشد. در صورتيكه اين عارضه ناشي از بيماري خاصي نباشد كاهش استرس و مصرف غذاهاي داراي طبع گرم ميتواند به درمان كمك كند.

آيا پرش ناگهاني دست و پا در خواب نشانه يك بيماريست؟ بسياري از افراد به دليل تنشهاي رواني و استرسهاي روزانه ممكن است در زمان خواب به خصوص مرحله اول خواب پرش اندامها از جمله دست و پا را تجربه كنند. اين مشكل معمولا نيازي به درمان ندارد، اما در صورت تكرار مداوم ممكن است نشانه يك بيماري جدي باشد و بايد به پزشك مراجعه شود. در اين مقاله به بررسي علل پرش ناگهاني اندامهاي بدن در خواب و روش درمان آن ميپردازيم.
علتها و عوامل
اگرچه علت دقيق پرش ناگهاني اندام هاي بدن در خواب مشخص نيست، اما اين عارضه ممكن است به دليل مشكل در انتقال دهندههاي عصبي دوپامين و عكس العملهاي مفرط بخشي از مغز كه حركات عضلاني را كنترل ميكند به وجود بيايد. شرايط زير ميتواند باعث ايجاد اختلال در خواب و پرش ناگهاني عضلات شود.
استرس
بسياري از افراد به دليل استرس و فشارهاي رواني در زمان خواب پرش ناگهاني اندامها را تجربه ميكنند.
اختلال حركت دورهاي اندام ها در خواب (PLMS)
اين اختلال تنها در زمان خواب اتفاق ميافتد و باعث اسپاسم و پرش مكرر پاها ميشود. اين حركات معمولا هر ۲۰-۴۰ ثانيه يكبار اتفاق ميافتند. علت اصلي اين اختلال مشخص نيست و ممكن است با بيماريهاي همچون سندروم پاهاي بي قرار، پاركينسون و حملات خواب همراه باشد.
اسپاسم عضلاني
گاهي حركات غير ارادي عضلات در هنگام خب تنها يك اسپاسم عضلاني است. اسپاسمهاي شبانه در ميان بسياري از افراد متداول هستند و در اثر خستگي عضلاني اتفاق ميافتند.
عوارض جانبي برخي از داروها
پرش ناگهاني اندام هاي بدن در خواب ممكن است يك عارضه جانبي از برخي داروها همچون لوودوپا(دارويي براي درمان پاركينسون) و داروهاي دورهاي ضد افسردگي باشد. در چنين شرايطي معمولا بعد از قطع مصرف دارو اين مشكل برطرف ميشود.
سندروم پاهاي بي قرار

سندروم پاهاي بي قرار به دليل ناهنجاري در انتقال دهندههاي عصبي دوپامين به وجود ميآيد و باعث احساس سوزش و سوزن سوزن شدن در پاها ميشود كه با تكان دادن پاها بر طرف ميشود. متاسفانه علائم اين بيماري در زمان استراحت و خواب بيشتر ميشود و خواب افراد را مختل ميكند. فرد مبتلا به اين سندروم حتي در زمان خواب ممكن است به صورت غيرارادي پاهاي خود را حركت دهد، اما متوجه آن نباشد.
آپنه خواب

آپنه خواب يك اختلال جدي در خواب است كه در آن تنفس مكررا متوقف ميشود و مجددا شروع ميشود. افرادي كه به اين عارضه دچار هستند ممكن است در طي شب خر و پف كنند و بعد از خواب احساس خستگي داشته باشند.
برخي شرايط پزشكي
پرشهاي عضلاني گاهي نشانهاي از يك وضعيت پزشكي هستند. برخي از اين شرايط عبارتند از:
- بيماري پاركينسون
- صرع
- آسيب به سر يا نخاع
- از كار افتادن كليه يا كبد
- مسموميت با مواد شيميايي
- اختلالات سيستم عصبي
- اختلالات ژنتيكي
تشخيص
براي تشخيص پرش عضلات، پزشك سوابق پزشكي را بررسي و معاينه فيزيكي انجام ميدهد. همچنين براي تشخيص علت و رد برخي از علل احتمالي ممكن است تست و آزمايشات زير را توصيه كند.
نوار مغزي

اين روش فعاليت الكتريكي مغز را ثبت ميكند و ميتواند مشخص كند كه آيا مغز منشا پرش ناگهاني اندام هاي بدن در خواب است يا خير. در اين روش پزشك الكترودههاي كوچك را به سر وصل ميكند و از بيمار ميخواهد تا به محركهاي نوري نگاه كند و يا به صداها گوش كند. اين اقدامات فعاليت الكتريكي غير طبيعي مغز را مشخص ميكند.
نوار عصب و عضله
در اين روش الكترودها روي عضلات مختلف، به خصوص عضلاتي كه دچار پرش ميشوند قرار داده ميشود. نوار عصب فعاليت الكتريكي عضلات را در زمان استراحت و زمان انقباض آنها ثبت ميكند و به پيدا كردن منشا پرش عضلات كمك ميكند.
ام ار آي

ام اراي براي بررسي مشكلات ساختاري يا تومورهاي داخل مغز يا نخاع كه ميتواند باعث پرش عضلات شود، مورد استفاده قرار ميگيرد. اسكن MRI از يك ميدان مغناطيسي و امواج راديويي براي توليد تصاوير دقيق از مغز، نخاع و ساير مناطق بدن شما استفاده ميكند.
تستهاي آزمايشگاهي
پزشك ممكن است آزمايش ژنتيكي را براي شناسايي علل احتمالي پرش اندامها توصيه كند. او همچنين ممكن است خون يا ادرار را براي رد يا تاييد شرايط زير بررسي كند.
- اختلالات متابوليك
- بيماري خودايمني
- ديابت
- بيماري كليوي يا كبدي
مشاهده ادامه مطلب در https://www.parsine.com/