
تقريبا همه ما تا حدودي با ليزر و كاربردهاي مختلف آن در پزشكي آشناييم. اين تكنولوژي نوين كه در حال حاضر جزئي از زندگي بشر است، در عرصههاي متنوع پزشكي بسيار كارآمد بوده و كمك زيادي به بيماران و جامعه پزشكي نموده است.
تكنولوژي ليزر چيست؟
دستگاه ليزر انرژي را از طريق تابش نور انتقال ميدهد. اشعه پرتوان ليزر كه كاملا همگرا و متمركز است، با دقت بالايي به نقطه مورد نظر تابيده مي شود تا آن را درمان كند. نور ليزر ميتواند طول موج هاي متفاوتي داشته باشد كه بر اساس آنها، به دو گروه كم توان و پرتوان تقسيم ميشود.
ليزر CO2
نوع پرتوان يا CO2 در حقيقت شبيه به تيغ جراحي بدون خونريزي است كه براي برش و حذف بافت بيماري مورد استفاده قرار مي گيرند. CO2 خاصيت انعقاد خون دارد و كمك مي كند تا خونريزي در زمان جراحي به حداقل برسد.
پزشك متخصص با توجه به بافتي كه بايد حذف شود، فركانس دستگاه را تنظيم مي كند. هر چقدر فركانس بالاتر باشد، ميزان انعقاد خون پايين تر است.
اشعه مادون قرمز يا IRC
اين نوع ليزر يك نور قرمز متمركز است و تابش اشعه كم توان آن به ناحيه درگير بيماري، كمك ميكند كه اين عارضه از بين برود. درمان با اشعه مادون قرمز بدون هيچگونه جراحي و ايجاد برش انجام ميشود و نيازي به بيهوشي نيست.
كاربرد ليزر در درمان
تكنولوژي پيشرفته ليزر كاربردهاي مختلفي دارد كه يكي از مهم ترين آنها درمان است. البته اين تكنولوژي در حوزه تشخيص هم به كمك پزشكان آمده است. در ادامه موارد استفاده از اين روش در درمان را مرور مي كنيم:
ليزر تراپي
عارضه هايي مثل دردهاي ستون فقرات، آرتروز، ديسك كمر، اسپاسم عضلات و غيره را مي توان با استفاده از ليزرتراپي كه با دستگاه هاي مخصوص طب فيزيكي انجام مي شود، درمان كرد. براي اين درمان از اشعه كم توان مادون قرمز استفاده مي شود.
جراحي
امروزه درمان بسياري از بيماري هايي كه نياز به جراحي دارند با ليزر انجام مي شود. برش ليزر بسيار ظريف و دقيق است و عوارض و مشكلات جراحي هاي سنتي را به همراه ندارد.
بخشي از بيماري هايي كه از اين روش براي درمان آنها استفاده مي شود، عارضه هاي نشيمنگاهي است. جراحي بواسير يا هموروئيد، فيستول، شقاق مقعدي و كيست مويي با ليزر يك روش قطعي درمان است كه هيچگونه آسيب و عوارضي ايجاد نمي كند. همچنين احتمال بازگشت مجدد اين بيماري ها بعد از ليزر بسيار پايين تر از ساير روش هاست.